За смъртното наказание,  неговата превенция и необходимостта то да бъде възстановено. За поправителното и превъзпитателно действие на наказанието. За съкратеното съдебно следствие и „сделка” ли е то с прокуратурата.

„ Престъпление и наказание”. Разговор на Димитър   Абрашев в „Директно” с доц. Ива Пушкарова – Фондация за развитие на правосъдието и прокурор Владимир Николов – член на Управителния съвет на Асоциация на прокурорите в България.

Гледайте видеото с целия разговор в сайта на предаванетотук.

Уважаеми колеги и членове на ПК на ВСС, 

В публикация от 02.08.2019г. във вестник "Капитал", озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев", се сочи, че наш колега - Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, като свидетел през 2013г. по воденото тогава дисциплинарно производство срещу покойния член на ВСС Камен Ситнилски заявила, че откакто е прокурор не знаела "някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си".

Прочети още...

 Представяме на Вашето внимание интервю на Явор Стаматов с Елин Алексов – член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България в предаването „Неделя 150”.

Интервюто може да чуете тук.

 

Новият главен прокурор трябва да е от кариерата, да е „горял" в работата, за да влезе с летящ старт

 Ана МИХОВА

" 24 часа"

Очаква го още по-труден мандат.

- Прокурор Колев, Асоциацията на прокурорите държи наследникът на Сотир Цацаров да е от прокуратурата. Защо?

- Отговорът на вашия въпрос изглежда логичен и прост - защото ще е запознат със спецификата на работата и ще може да влезе в нея с „летящ старт". Няма да загуби време, което е изключително ценно като ресурс, който не можем да върнем.

От друга страна, ще са налице приемственост и ангажираност за запазване на постигнатите резултати и надграждане на положителните практики. Смятам, че изключително силно послание към прокурорите би бил избор на кандидат с професионално развитие и кариерно израстване в прокуратурата.

Прочети още...

 

Интервюто е публикувано в „Правен свят”

Госпожо Ангелова, миналата седмица съсловните организации на прокурори и следователи имахте среща с членове на Прокурорската колегия, на която основна тема бе стартиращата на 15 юли процедура по издигането на номинации за главен прокурор. Сякаш за първи път магистратите сте така убедени, че това трябва да е "вътрешен човек" от системата – обвинител или разследващ. Разчитате ли, че ще бъдете чути?

 

Съобразно важната функция, която заема фигурата на главния прокурор в демократичните държави, считаме, че той следва да бъде прокурор, да произхожда от системата на държавното обвинение, да е отдаден на прокурорската професия. Особено значимо е да отстоява интересите на прокуратурата и да прояви социална ангажираност към проблемите на работещите прокурори и служители за подпомагането им в социален и здравен аспект. Една от основните политики на новия главен прокурор е да се ангажира за промяна на условията на труд - материална обезпеченост, работна натовареност, медицински прегледи, застраховки на прокурори и служители, оптимизация на определянето на класове при заплащане на служителите. При посочване на такива качества, няма пречка да се погледне положително на предложенията ни, т.к. решаващите институции са съставени също от магистрати.

Прочети още...