Стоян Анастасов - Джимито има шанс да стане първият строителен предприемач, който ще отиде в затвора за неплатени данъци за 3 г. Това ще се случи, ако присъдата му, постановена от Окръжния съд, бъде потвърдена на по-горна инстанция, съобщава в-к „Марица”. Магистратите конфискуват и цялото му имущество. Това е най-тежката присъда за строителен предприемач, произнесена досега, коментират юристи.

 

Съдебният процес срещу Анастасов продължи повече от година в пловдивския окръжен съд. През цялото време бизнесменът повтаряше: Не съм измамил данъчните, имаше реална сделка и това ще се докаже. Той не се е отказал да докаже тази своя версия.

След серия от експертизи, разпити на свидетели и представяне на камари от документи, включително и от митница Пловдив състав на окръжния съд с председател Михаела Добрева реши, че става дума за класическа данъчна измама.

43-годишният бизнесмен в качеството си на управител на "Айлин строй" ЕООД е признат за виновен в това, че от 29 юни 2009 г. до 14 август същата година е избегнал плащането на ДДС в размер на 500 000 лева. Това е станало чрез използване на документи с невярно съдържание при водене на счетоводството. Става дума за фактура, издадена от "Метон" ООД - София по доставка на стойност 2,5 милиона лева с данъчна основа 3 милиона лева и ДДС 500 000 лева.

Съдът е категоричен, че Анастасов е ощетил бюджета с половин милион лева. Сделката е симулативна, твърди прокурорът Дилян Пинчев.