Софийският административен съд разпореди на Българския енергиен холдинг да разкрие целия доклад за това дали е икономически изгодно изграждането на АЕЦ "Белене", съобщава в-к „Сега”. Делото е заведено от НДСВ срещу отказа на БЕХ да предостави пълния доклад на наетия от правителството на ГЕРБ консултант по ядрения проект - британската банка HSBC.


В края на миналата година НДСВ поиска от Министерския съвет, от икономическото министерство и от БЕХ всички анализи и оценки на HSBC за строителството на АЕЦ "Белене". Целта тогава беше гражданите да могат да се подготвят за националния референдум за централата и да вземат информирано решение.

Британската банка бе наета през пролетта на 2011 г., за да прецени доколко е изгоден проектът. До публично представяне на заключенията обаче така и не се стигна. Бе огласено само резюме от 20 страници, според което цената на новата ядрена мощност би надхвърлила 10 млрд. евро. Правителството на ГЕРБ използва тези данни за отказ от АЕЦ "Белене".

В решението на САС се посочва, че Българският енергиен холдинг е задължен субект по смисъла на Закона за достъп до обществена информация и исканата информация има характер на обществена. Освен това според съда информацията не е производствена и търговска тайна. До редакционното приключване на броя вчера от БЕХ не отговориха дали ще обжалват. Ако решението на съда влезе в сила, енергийният холдинг ще престане да бъде защитено лице по закона за достъп до информация и няма да има повече възможност да държи в тайна каквито и да било данни и факти за отрасъла.