„Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво.”

/Уорън Бъфет 1930 г./

За трета поредна година, на 14 април 2018 година, по инициатива на Асоциация на прокурорите в България с подкрепата на Държавно горско стопанство /ТПДЛС/ град Кюстендил, се проведе традиционното залесяване в землището на село Драговищица, община Кюстендил. 

Началото на инициативата започна през 2016 година под мотото „Ако искаш една година благоденствие – засей зърно, ако искаш десет години благоденствие – засей дърво, ако искаш сто години благоденствие – възпитавай хора”, когато беше проведено първото залесяване в природен парк „Витоша“, местността „Офелиите“ и посадихме 200 смърча. Миналата година тя беше продължена със залесяване в местността „Табията“, в землището на град Котел, когато на площ от 3 декара насадихме 1000 фиданки от различни дървесни видове, които са характерни за района  -  черен бор, дъб -  Благун и кедър.

Тазгодишното залесяване отново се реализира в рамките на „Седмицата на гората“, като посадъчния материал от Зимен дъб и инструментите бяха осигурени с любезното съдействие на горското стопанство в град  Кюстендил. Домакин на събитието беше Районният прокурор на Кюстендил г-н Ивайло Илиев, който направи престоят ни в този град с хилядолетна история  изключително приятен и запомнящ се.

В „сеенето“ на фиданките се включиха над 60 ентусиасти, от които 40 прокурори от страната и техните семейства, като имаше колеги от Варна, Хасково, Плевен, Габрово, Пазарджик, София, Благоевград и Кюстендил. По традиция в саденето се включиха и децата на присъстващите прокурори, на възраст от 3 до 15 години, които дадоха своя решителен принос за поставянето на рекорда от засадени 3 000 фиданки Зимен дъб, на площ от 5 декара. Този внушителен резултат беше постигнат с безценната помощ на включилите се в инициативата адвокати и разследващи полицаи от гр. Кюстендил, както и директора на Общинския драматичен театър в града – г-н Чавдар Ненов. Благодарим за участието и положителния пример на окръжния прокурор – г-жа Камелия Стефанова, както и на включилите се колеги от районната и окръжната прокуратура на град Кюстендил. Специално внимание следва да се отдаде и на международното участие от страна на колегата Златко Биковски от Специализираната прокуратура на Република Македония, който работи за петима.

„Запази зеленото дърво в сърцето си и някой ден пойна птица ще свие гнездо в него.”

                                                                                  /Китайскапоговорка/

 

Целта на пролетното залесяване беше възстановяване на горския фонд и се извърши в местност, където върховия корояд е унищожил гора от бял бор.

След усиления трудов ден последва културна програма, организирана от нашия домакин, при която екскурзовода Мирослава Таскова – уредник връзки с обществеността в Регионален исторически музей Кюстендил ни показа Средновековната църква „Свети Георги“, изложба на икони от манастири в региона и Късноантичната и средновековна крепост Пауталия/Велбъжд, разположена над града, на хълма „Хисарлъка”.

На следващия ден посетихме и Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ и за пореден път останахме поразени от гения на най-значимия български художник със световна известност. Галерията притежава основната и най-голяма колекция от уникални творби на Владимир Димитров-Майстора, подредени в постоянна експозиция и непременно трябва да се види при посещение в града.

Инициативата на Асоциацията на прокурорите продължава и ние ще търсим последователи и съмишленици, за да може усилията ни да постигнат възможно най-голям ефект и със задоволство мажем да кажем, че има заявки за следващи залесявания в землищата на Трявна, Смолян, Варна и Пловдив. Това ни дава надежда и увереност, че тази традиция ще остане жива и с активността си ще повишим обществената отговорност и разбиране за важността на биологичното разнообразие и последствията от неговата загуба, като дадем своя принос за неговото запазване и развитие.

„В природата няма нито награди, нито наказания, а само последствия.

/Робърт Ингерсол/