Днес 28 юни 2022 година, председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов , заедно с председателя на Камарата на следователите в България Петко Петков, административния ръководител на Специализираната прокуратура, Валентина Маджарова, председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, и заместник-административния ръководител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев участваха в конференция на тема "Цифрова трансформация в правосъдието -европейски решения в утрешния ден"

В конференцията онлайн участие взеха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндърс.

Форумът се състоя днес, 28 юни 2022 г., в Брюксел. Той бе организиран от Европейския парламент и е с участието на редица представители на Европейската комисия и членове на Европейския парламент, представители на различни институции в българската съдебна система, както и експерти от академичните среди, изявени в областта на правосъдието и дигитализацията.

Събитието е своеобразен форум  за обсъждане на новите инициативи на Европейската комисия за модернизиране на европейското правосъдие и решенията на общоевропейско ниво за по - ефективна дигитализация.

Г-н Владимир Николов изнесе презентация, като изложи своя професионален поглед върху темата за ролята на цифровата трансформация в правосъдието за постигането на по-добро сътрудничество между държавите - членки.

Участниците във форума приеха в заключение, че „дигиталната трансформация на правосъдието е средството, посредством което ще преодолеем границите, които ни разделят и правосъдието ще стане по - бързо и по - евтино за всички европейски граждани. Чрез дигитализацията достъпът до правосъдие ще се подобри, а обменът на информация по трансгранични разследвания в дигитална среда ще доведе до ускоряване на наказателното производство и събирането на доказателства.