Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) бе съорганизатор на Международната конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“, която се проведе на 09.03.2023 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Домакин на форума е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, като той се провежда по инициатива на катедра „Хебраистика" в Историческия факултет. Съорганизатори на форума, освен Асоциацията на прокурорите в България, са Камара на следователите, Министерството на външните работи, Министерството на културата, посолството на Държавата Израел в България, Федерацията на ционистите в България.

Сред официалните гости на събитието бяха въцепрезидентът Илияна Йотова, президентът в периода 22 януари 2002г. - 22 януари 2012г. Георги Първанов, главният прокурор на Република България Иван Гешев, министърът на външните работи  Николай Милков, заместник министърът на правосъдието Мария Павлова, деканът на Юридическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев, конституционни съдии, върховни магистрати, членове на ВСС. На събитието присъстваха и посланиците на редица държави у нас, сред които тези на Хърватия, Япония, Швеция, Норвегия, Израел и др.

„Преди 80 години България успя да спаси 48 000 свои евреи. Този безпрецедентен акт записа едни от най-светлите страници не само в българската, но и в световната история. Ние сме в дълг на историята – да помним уроците ѝ и да не я повтаряме. Тази цел е обща“, заяви в поздравителното си слово вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министърът на външните работи Николай Милков припомни, че благодарение на взаимодействието между институциите и гражданското общество преди дни бе предотвратено провеждането на т.нар. „Луковмарш“. „Успяхме да отмием едно петно от България и да предотвратим Луковмарш. Благодарение на това взаимодействие преди 80 години стана възможно и спасяването на българските евреи“, каза Милков.

Посланикът на Държавата Израел у нас Н. Пр. Йорам Елрон отправи специални благодарности към Софийския университет и към проф. Румяна Христиди, ръководител на катедра „Хебраистика“ в Историческия факултет към висшето учебно заведение, за инициативата подобен форум да се състои. „Завинаги ще помним човещината и хуманността на българите, спасили хиляди еврейски животи. Приносът на юристите в това светло дело е огромен, защото те са запалили свещта на хуманността“, каза Н. Пр. Йорам Елрон.

„Преди 80-години в България се случва нещо немислимо, нещо, което други държави в Европа не успяват да постигнат. Днешните български юристи можем да се гордеем, че в челните редици на тези защитници на хуманизма са били нашите правници. Не само трябва да почитаме и да се прекланяме пред този подвиг, но това е и една голяма отговорност за всички нас. Да бъдем достойни последователи!“, заяви председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов.

По време на форума той изнесе доклад на тема „Мястото и ролята на прокурорите в съвременното общество“. Председателят на АПБ подчерта пред гостите на конференцията, че прокурорът не бива да е единствено професионалист в тога, но и личност. Професионализъм, характер, баланс и решителност – това са качествата на съвременния прокурор, заяви Владимир Николов.

На конференцията бе представен и проектът на архитект Станислав Константинов за паметник, наречен „Юристите-спасители“. Той ще бъде издигнат по инициатива на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България по случай 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, за да изрази признателността на българския народ към юристите-спасители за тяхната защита на хуманизма, толерантността и справедливостта.

Заместник директорът на Националната следствена служба и член на УС на Камара на следователите Ясен Тодоров поясни, че основната цел на изграждането на подобен монумент е българските юристи да покажат, че народът ни е толерантен. „Друга важна цел е да направим крачка в посока на преодоляване на голямото разделение, което съществува в българското общество. Ние искаме да покажем, че когато имаме голяма национална цел, ние наистина можем да се държим като нация, да преодолеем различията помежду си и да бъдем обединени“, каза Ясен Тодоров.

„Нека бъдем горди от всичко това, което се случва. България е една силна държава и тя ще си остане силна в мен като български евреин. Отново показваме, че ние сме много силни и даваме пример за демократичност“, заяви и Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България.