ПРОЕКТ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И

ФОНДАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО, 

2015г.

РЕЗЮМЕ

 

 През 2015 г. АПБ и ФРП стартират съвместен проект ,,Съдебната власт между правото и фактите: прокуратурата отвътре“,. Целта му е да анализира ефектите, които досегашните опити за реформа на съдебната власт са оказали върху идентичността на прокурорската общност и да очертае потенциала на системата за ефективно структурно и функционално развитие в подкрепа на професионалните усилия на тези магистрати за качествено правосъдие.

Проектът представлява продължение на изследователския проект на ФРП ,,Съдебната власт между правото и фактите“, по който през 2012 г. с широкото участие на българските прокурори от цялата страна беше осъществено изследването ,,Реформеният експеримент: поглед към човека в съдебната власт“[1]. През 2015 г. то продължава по инициатива и с финансовата подкрепа на АПБ.

Проектът включва иновативно изследване на потребностите и преживяванията на прокурорската гилдия във връзка с действащите модели, практики и инициативи за организационна и управленска ефективност на прокуратурата. То се извършва въз основа на структуриран анонимен въпросник (приложен) от независим екип специалисти по специално създадена научна методология. Резултатите му ще бъдат публично оповестени и обсъдени на конференция, предоставени на всички заинтересовани страни и ще послужат за разработване и прилагане на конкретни инициативи и мерки в рамките на възможностите на АПБ и в контекста на реформените процеси в системата.

Полезността на проектните резултати за развитието на прокуратурата зависи изцяло от участието на прокурорите в изследването.

В тази връзка се обръщам към Вас с молба да попълните приложения анонимен въпросник. Мнението на всеки колега е от изключителна важност, тъй като целта на изследването е да открие и постави на обсъждане всички възможни гледни точки, идеи и потребности, а не само онези, които се споделят от най-големи мнозинства или са станали обществено известни.

Интересуваме се от позиции, а не от авторството им.

Препоръчваме попълването на въпросника по начин, който прави разбираем отговора Ви.

 

Попълнените въпросници можете да изпращате на който и да е следните адреси по Ваш избор:

ФРП: fondatsia.causa@gmаil.comили гр. София 1715, кв. Младост 4, бл. 419, вх.6, ет.7, ап.27

или

АПБ: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или гр. София, ул. „Алабин” № 34, ет. 1 (за ФРП).

На сайтове на тези организации ще бъдат публикувани и резултатите.

 

Предварително Ви благодарим за отзивчивостта![1]http://justicedevelopment.org/test/wordpress/wp-content/uploads/2012/05/reformeniyat_experiment-pogled_kam_choveka_v_sadebnata_vlast.pdf