Уважаеми колеги,

На 18.09.2015 г. /петък/, Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидатите и провеждането на избора за инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет.

В чл. 1 от раздел I-ви на Правилата е легитимирано правото на юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на обществено полезна дейност да предложат на народните представители свои кандидатури за предстоящия избор. 

В срок до 17 дни от приемането на правилата депутатите трябва да внесат предложенията за кандидати за инспектори в Инспектората.

Членовете на Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България отчитаме значимостта на предстоящите законодателни промени, които възлагат на Инспектората към ВСС да върне доверието на обществото към съдебната система и водени от убеждението, че ефективната съдебна реформа е невъзможна без дейното участие на магистратите, взехме решение Асоциацията да излъчи кандидатура в предстоящия избор.

Отчитаме също и изключително краткия срок, в който можем да се възползваме от дадената ни възможност да предложим достоен кандидат, а също така, че ние можем само да предложим кандидат за инспектор в ИВСС, но решението за издигане на кандидатура е само в правомощията на народните представители.

Водени от идеята да защитим максимално представителността и интересите на прокурорската общност, призоваваме всички колеги да се включат в номинациите за кандидатури за инспектор в Инспектората към ВСС, като изпратят своите предложения до УС на АПБ. В мотивите на предложението е необходимо обективно да бъдат обосновани високите моралните и нравствени качества на съответния кандидат, които го открояват като изявен и безкомпромисен професионалист.

Апелираме за Вашата активност!

Вашите предложения изпратете на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в срок до 29.09.2015 г.

Управителен съвет

на Асоциацията на прокурорите В България