С приемането на актуализираната стратегия за реформа на съдебната власт  на обществен дебат отново бяха поставени наболели въпроси за състоянието на съда, прокуратурата и следствието в България. В рамките на проведените обществени дискусии, в които активно участва и Асоциацията на прокурорите в България, бяха дебатирани проблеми от различен характер, възниквали в ежедневната дейност на магистратите.  Категорично осъзната е необходимостта в предстоящите процеси на промяна да се предоставят гаранции за  независимостта на съдебната система, като абсолютно условие за утвърждаване на върховенството на закона в дейността на съдебната власт. Предстоят промени в Конституцията на Република България, които ще послужат за основа на последващите изменения на Закона за съдебната власт и ще дадат насоката на развитие на съдебната система през следващите години.

Прочети още...

От 18.02.2015 до 20.02.2015 г.  в гр. Банкя се проведе  семинар на тема „Разследване и наказателно преследване на престъпленията срещу околната среда”. С това обучение приключи вторият етап от проекта   „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете“, организиран от Асоциацията на прокурорите в България.

Прочети още...

От 12.11.2014 до 14.11.2014 г. в гр. Созопол се проведе традиционната есенна Академия на АПБ на тема „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете”.  Събитието се състоя  в х-л „Вила Лист” и се реализира с финансовата подкрепа на тематичен фонд „Сигурност”  на българо- швейцарската програма за сътрудничество.  Провеждането на семинара беше отразено в медиите.

Прочети още...

Уважаеми колеги,

в прикачените файлове можете да се запознаете с програмата за СЕМИНАР "Полово-базирано насилие: Протоколи за защита на жертвите и ефективност на заповедите за защита. Към ефикасно приложение на Директива 2011/99/EU" и да попълните заявка за участие в семинара.

Семинарът ще се проведе в периода 06-07 ноември 2014 г. в Съдебна палата, Конферентна зала, София, бул.“Витоша“№2.

 

През периода 19.09.2014 година- 21.09.2014 година Окръжна прокуратура град Плевен и Районна прокуратура град Плевен посрещнаха и бяха домакини на 47 прокурори и съдебни служители от Районна прокуратура град Разлог, Районна прокуратура град Благоевград, Окръжна прокуратура град Благоевград, Районна прокуратура град Монтана и Районна прокуратура град Лом.

Прочети още...