Най-после осъдителна присъда по делото за конфискуваните през 2010 г. ястребови орли (Hireaaetus fasciatus), срещу Стефан Гавраилов

На 20.04.2012 в Окръжния съд на Видин, се проведе второто заседание по делото срещу Стефан Гавраилов, във връзка с опита му за износ на Ястребови орли на ГКПП ферибот Видин през март 2010 г. Най – после правдата възтържествува и на първа инстанция Видинския окръжен съд призна подсъдимия за виновен.Кратка предистория на случая:

На 27.03.2010 г. служители на ГКПП Ферибот Видин предотвратиха износ на две птици от изключително редкия за България вид ястребов орел (Hieraaetus fasciatus) с фалшиви придружителни документи. Видът фигурира в Закона за биологичното разнообразие, Приложение 2 на Международната конвенция CITES и Приложение А на Регламент ЕС 338/97, уреждащ прилагането на CITES конвенцията в рамките на Европейския съюз. Интересен щрих от този случай е, че лицето, изнасящо птиците, се е представило за служител на Зелени Балкани, какъвто, разбира се, не е. 

Две години по-късно делото влезе в ход. Срещу извършителя бяха повдигнати обвинения по чл.278в от НК. За съжаление, въпреки очевидните доказателства, Прокуратурата не повдигна обвинение по чл.242 от НК за подправяне на документи, какъвто е и настоящия случай. 

Както вече няколко пъти информирахме, случаят с въпросния трафик е емблематичен и изключително важен за България. Трафикът с диви животни, в световен мащаб се нарежда на трето място след трафика с наркотици и оръжие. През изминалата 2011 г. в Спасителния център на Зелени Балкани, бяха настанени птици изпуснати или умишлено пуснати в София – скален орел (Aquila chrysaetos) в района на НДК, сокол скитник (Falco peregrinus brookei), средиземноморски сокол (Falco eleonorae) и голям ястреб (Accipiter gentilis), открит в контейнер за смет с 2 други, вече мъртви птици от този вид, в близост до дома на задържания по случая с ястребовите орли. При друг случай, ловен сокол (Falco cherrug) бе забелязан на няколко места из столицата, но така и не бе хванат. Всички открити птици са маркирани с фалшиви пръстени, подобни на тези на ястребовите орли, заловени с фалшиви документи през март 2010г. и са намирани в района, в който живее обвиняемия. По-късно, през юли 2011 г., по информация на МВР, 50-годишният мъж е задържан след обиск на апартамента му, където e открит незаконно отглеждан сокол скитник в пухово оперение от подвид, който не се среща в нашата страна /Falco peregrinus calidus/ и редица други безспорни доказателства, че този човек е извършвал подобна дейност от години. При обиска в дома на задържания на 27.07.2011г., полицията е открила фалшиви сертификати за износ на птици и печат на МОСВ и Австрийското министерство на земеделието, горите и околната среда, което, според нас, има пряка връзка с фалшивите придружителни документи по описания случай за задържани на ГКПП - Ферибот Видин 2 бр. ястребови орли (Hieraaetus fasciatus). 

Надаваме се на осъдителна ефективна присъда от страна на Софийския Апелативен съд, където най – вероятно присъдата ще бъде обжалвана. Нека това дело да покаже на света, че и в България престъпленията срещу дивата природа се наказват с цялата тежест, предвидена в закона. 

ТУК можете да прочетете тълния текст на присъдата.
ТУК можете да се запознаета в детайли с акцията по конфискуването на сокола скитник, в дома на подсъдимия.

За повече информация:

Ивайло Клисуров – Управител на Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани 
Тел.:0886570052,E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.