50-годишен софиянец е задържан за търговия със защитени птици

За пореден път в Спасителния център на Зелени Балкани постъпват конфискувани животни. Този път птицата е сокол скитник в пухово оперение от подвид, който не се среща в нашата страна - Falco peregrinus calidus.

Настанена е в Спасителния център на 28.07.2011г., в нормално здравословно състояние и засега се храни нормално, но за съжаление, е вече напълно импринтирана към човека (опитомена) и няма да може да се върне обратно в природата.

Както съобщи 
пресслужбата на МВР, 50-годишният мъж е задържан след обиск на апартамента му, където са намерени безспорни доказателства, че този човек е извършвал подобна дейност от години. За нас, лицето заловено на 27.07.2011г., е човекът, който е изнесъл от страната стотици грабливи птици от защитени видове в продължение на години и, вероятно поради неговите действия, от страната ни са изчезнали някои от последните екземпляри на изключително редки видове.

При обиска в дома на задържания, полицията е открила фалшиви сертификати за износ на птици и печат на МОСВ и Австрийското министерство на земеделието, горите и околната среда. Това, според нас, има пряка връзка с предишен случай, който се бави в съда вече повече от година и 4 месеца. При предишния случай, 
същият човек беше задържан на ГКПП Ферибот Видин с 2 бр. ястребови орли (Hieraaetus fasciatus) с фалшиви придружителни документи.

Също така, през последните няколко месеца в Спасителния център на Зелени Балкани, бяха настанени птици изпуснати или умишлено пуснати в София – скален орел (Aquila chrysaetos)  пред НДК, сокол скитник (Falco peregrinus brookei), средиземноморски сокол (Falco eleonorae) и голям ястреб (Accipiter gentilis), открит в контейнер за смет с 2 други, вече мъртви птици, в близост до дома на задържания. При друг един случай, ловен сокол (Falco cherrug) бе забелязан на няколко места из столицата, но така и не бе хванат. Всички открити птици са маркирани с фалшиви пръстени, подобни на тези на ястребовите орли, заловени с фалшиви документи през март 2010г.

Настоящият случай е изключително интересен и емблематичен за търговията със защитени видове, която в световен мащаб се нарежда по размери на печалбите след трафика с оръжие и наркотици. Апелираме този път, след установяване на всички връзки по двата случая, дознанието и прокуратурата да повдигнат максимално обвинение към настоящия заподозрян. За съжаление, практиката в България показва, че посегателствата върху дивата природа се поставят на последно място, след всички възможни човешки проблеми, но в настоящия случай и като член на Европейския съюз, е необходимо страната ни да даде знак пред света, че има волята и желанието да се промени досегашната практика на омаловажаване на проблема.
 
Искрено се надяваме, след като вече има безспорни доказателства и при използване на пълните възможности на сегашната нормативна уредба, задържаният най–после, след, може би, 25 години тормоз, оказван върху стотици индивиди от защитени видове и подигравки към Българската държава, да бъде осъден ефективно и да излежи своята заслужена присъда в затвора.

Благодарим на колегите от РИОСВ–София и на служителите на „Икономическа полиция” към Главна дирекция “Криминална полиция” /ГДКП/, за адекватната реакция и съвестно свършената работа.За информация по случая:

Ивайло Клисуров – Управител
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
Моб.тел.: 0886 57 00 52, Е-mail: 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Любомила Кривошиева – Рехабилитатор диви животни
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
Моб.тел.: 0885 22 84 86, Е-mail: 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.