Асоциацията на прокурорите в България получи официално благодарствено писмо от Офиса на Генералния прокурор на Прокуратурата на Украйна.

Асоциацията на прокурорите в България получи официално благодарствено писмо от Офиса на Генералния прокурор на Прокуратурата на Украйна.

В писмото е изказана благодарност от името на цялата общност на прокурорите на Украйна към Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България за организираната дарителска кампания, в хода на която са събрани и прехвърлени  средства за подкрепа на семействата на магистрати и съдебни служители, загинали и пострадали в резултат на войната в Украйна.

благодарствено писмо от Офиса на Генералния прокурор на Прокуратурата на Украйна - оригинал

благодарствено писмо от Офиса на Генералния прокурор на Прокуратурата на Украйна - превод

 

 

 

Проведе се тенис турнир за магистрати и съдебни служители - Кайлъка 2023

Приятелският турнир се пpoвeдe пo инициaтивa нa Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

Cъcтeзaниeтo ce e cъcтoя в град Плевен, Teниc комплекс парк „Кайлъка“, в периода 19-21 май. То бе открито на представителен коктейл, на който бяха разпределени участниците в следните формати: сингъл мъже, сингъл жени, двойки мъже, двойки жени и смесени двойки.

B пpoдължeниe нa тpи дни ce cъcтeзaвaxa 20 мaгиcтpaти и cъдeбни cлyжитeли oт различни cъдилищa и пpoĸypaтypи в cтpaнaтa. Участниците показаха висока спортна подготовка, а самото състезание се радва на изключителен зрителски интерес.  

Typниpът пpeминa в пет фopмaтa, ĸaтo пoбeдитeли в тяx станаха:

Сингъл мъжe: пъpвo мяcтo – Πeтъp Дoдoв;  втopo мяcтo – Владимир Николов; тpeтo мяcтo – Владимир Радоев и Красимир Маринов.

Cингъл жeни: пъpвo мяcтo – Красимира Славова; втopo мяcтo – Павлина Господинова ; трето място – Надежда Шутова и Таня Таслакова.

Двoйĸи мъжe: пъpвo мяcтo – Иван Иванов /Петър Додов; втopo мяcтo – Христо Лазаров /Красимир Маринов; трето място - Иво Радев/Атанас Семов и Иво Богоев /Александър Николов.

Двoйĸи жени: пъpвo мяcтo – Красимира Славова/Стела Монолова; втopo мяcтo – Павлина Господинова/Виолета Великова; трето място – Надежда Шутова /Луиза Гетова и Елеонора Янева /Таня Таслакова.

Cмeceни двoйĸи: пъpвo мяcтo – Атанас Семов/Красимира Славова; втopo мяcтo – Иван Иванов /Павлина Господинова; трето място - Иво Радев/Елеонора Янева и Иво Богоев/Виолета Великова.

Наградите бяха връчени от проф. Атанас Семов – конституционен съдия, г-н Владимир Николов –председател на Асоциацията на прокурорите в България и Окръжен прокурор на ОП-Плевен и г-н Александър Николов – председател на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

Това е вторият по рода си турнир по тенис на корт, след проведения такъв по инициатива на ВСС през 2022 година в град Бургас.

Всички участници изразиха готовност за участие в бъдещи турнири и желание за развитие на инициативата.

 

Пролетната Академия на Асоциацията на прокурорите в България

В края на месец априлв гр. Стара Загора се проведе Пролетната Академия на Асоциацията на  прокурорите в България, посветена на престъпленията срещу дивата природа. Събитието беше естественото продължение на състоялата се през есента на 2022г. обучителна сесия по темата в гр.Кюстендил. 

Обучителното мероприятие бешеорганизирано от Асоциацията на прокурорите в България и нашите приятели и партньори от WWFБългария  и същото е част от дейностите по проект „Успешно преследване на престъпленията срещу дивата природа в Европа“ SWIPE , съфинансиран  от програмата ЛАЙФ на Европейския съюз. Проектът се изпълнява на територията на 11 европейски страни, сред които и България, катоима за цел да допринесе за увеличаване на броя на успешно приключилите наказателни производства за престъпления против дивата природа. Ръководител на проекта в България е г-жа Роселина Стоева.  

В провеждането на втората Академияпо темата се включиха и  участваха 50 прокурори от цялата страна – членовена АПБ.  Пред колегите своите презентации представиха полк.  Елин Алексов-административен ръководител на ВоАП, гл.инспектор Николай Неделчев- зам.директор на РД „Гранична полиция“-гр.Русе,  инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция и кинология“ при Главна дирекция „Национална полиция“, а също така и Димитър Градинаров-отговорник престъпления срещу природата към Българско дружество за защита на птиците, Ивайло Клисуров-управител на Спасителен център за диви животни, Зелени балкани-гр.Стара Загора , Яна Барзова – старши експерт „Гори“ WWFБългария и г-жа Емилия Тончева, адвокат и бивш зам. министър на околната среда и водите.

Освен интересните презентации на лекторите, които породиха активна дискусия сред присъстващите, полк.Алексов даде интересни примери от други европейски държави и техния дългогодишен опит в борбата с престъпленията срещу дивата природа. От гл.инспектор Неделчев и инспектор Николов бяхапредставени казуси от практиката на Гранична полиция Русе, свързани с предотвратяването на престъпленията срещу дивата природа по река Дунав.

 

Не по-малко интересната и полезна за практикуващите тема за международния трафик на защитени видове животни, както и за реални инциденти, свързани с незаконно поставяне на отрови в дивата природа,представихаг-н Градинаров от Българско дружество за защита на птиците и г-н Клисуров от спасителния център за диви животни в гр.Стара Загора.

Обсъдена и разисквана бе и темата за престъпленията в горите, която бе презентирана от Яна Барзова – експерт „Гори“ към WWFБългария. Адв. Емилия Тончева представи и нормативната база, регламентираща борбата с незаконната търговия и предложените промени в НК по съставите, свързани с престъпления против дивата природа, за да бъде създаден адекватен механизъм за намаляване на престъпната дейност. В резултат на обещаното сътрудничество по тази тема от страна на председателя на Асоциацията на прокурорите в България г-н Владимир Николов, към настоящия момент в създадената работна група към Министерство на правосъдието, чиято цел е да обсъжда предложения за законодателни промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията против природата, са включени и ще участват лично и чрез писмени предложения няколкопрокурори-членове на АПБ.

Обучението и нашата пролетна Академия завърши с посещение наСпасителен център за диви животни, Зелени Балкани– Стара Загора. Там екипът на Зелени Балкани представи своята работа, която е по-скоро тяхна мисия, а прокурорите успяха да видят застрашени, както и спасени животни, и дори да се снимат с някои от тях. От Пролетната Академия в Стара Загора всички си тръгнаха заредени с много положителни емоции, нови знания и ентусиазъм за бъдещо по-успешно разследване на престъпленията срещу нашата природа, както и с невероятни впечатления-от града, но и от хората, отдадени на спасяването на животните.

 

Позиция на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България.

Повлияни от събитията в страната ни от последните дни, засягащи по един или друг начин професионалното съсловие на българските прокурори, изразяваме своето сериозно притеснение от наблюдаваните тенденции и силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на Прокуратурата на Република България.

Прокурорската професия в България е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки, българските прокурори и следователи продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите. Това далеч не се отнася за тези, които под въздействие на съмнителни мотиви не хабят сили ежедневно да обезличават с голословни твърдения и невежи нападки труда и усилията на българските магистрати.

Трябва ясно и категорично да се подчертае, че магистратите в България имат правото да изразят своята позиция и да заклеймят всяка атака срещу независимостта на съдебната система и държавността и не следва да бъдат укорявани и обругавани за това.

Като съсловна организация на българските прокурори припомняме, че категорично не следва действията и позициите на който и да било административен ръководител в прокуратурата да се асоциират като такива на магистратите под негово ръководство. Всеки български прокурор е в състояние да формира мнение, което не може да му бъде налагано, и е способен сам да изрази становището си по безспорен и категоричен начин.

Начинът на възникване на събитията от последните дни е силно притеснителен, но е важно да се оповести ясно истината, че ако независимостта на българската съдебна система е застрашавана, то това не е резултат от действията на българските прокурори. Неясно защо не съставлява проблем съзнателната и  продължителна липса на изпълнение на важни конституционни задължения на другите две власти, а се наблюдава процес на разкъсването и обезличаването на прокуратурата, чийто основен приоритет е борбата с беззаконието и престъпността.

Тъй като за нас като прокурори най- важни са справедливостта и правовия ред, ние наблюдаваме и разчитаме на прозрачно, законосъобразно и справедливо протичане на инициираната от част от членовете на ВСС процедура, в рамките на която следва да бъде установена обективната истина, от която да произтече справедливо, а не политическо решение. Професионалната общност, а и вярваме цялото българско общество, не биха приели друго.

Отстояваме позицията, която заехме и показахме пред обществеността с излизането ни пред съдебните палати на 02.05.2023 година. Българските прокурори ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото. Необходими са редица промени в нормативната уредба, за които призоваваме от години. Ще подкрепяме всички разумни и смислени усилия за развитието и утвърждаването на прокуратурата като модерна, европейска и демократична. Твърдо вярваме в принципите си и ще отстояваме независимостта на институцията, в дейността на която не следва да има нерегламентирано влияние и вмешателство.

 

Председателят на АПБ г- н Владимир Николов участва в Първата Паневропейска конференция на тема "Ефективно разследване в ерата на дигитализацията"

Председателят на АПБ г- н Владимир Николов участва  в Първата Паневропейска конференция на тема "Ефективно разследване в ерата на дигитализацията", организирана от Международната асоциация на прокурорите /IAP/, в периода 02-05.05.2023 година, в Истанбул, Република Турция.

Част от българската делегация са и главният прокурор на Република България г-н Иван Гешев и завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура" г-н Цветомир Йосифов.

По време на конференцията беше представен европейският опит и достиженията на различни национални правни системи в борбата с он-лайн измамите, финансовите престъпления и прането на пари в дигиталното пространство, използването на крипто валути за финансиране на незаконна дейност, ролята на изкуствения интелект и др.

Участниците се обединиха около извода, че в съвременните условия на глобална и всеобхватна дигитализация са необходими модерни законодателни решения, иновативни подходи, натрупване на експертен потенциал и засилена координация между прокурорите на международно и национално ниво.

Българската делегация проведе и редица двустранни срещи с представители на чуждестранни прокуратури, с цел установяване на работни контакти и подобряване на международно- правното сътрудничество.