Два апарата за плазмафереза бяха дарени днес ,28.01.2021г.,  на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. Апаратите и нужните за тяхното функциониране консумативи бяха закупени със средства на прокурори, следователи и съдебни служители, събрани в рамките на благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). 

Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.

До момента от благотворителната кампания на АПБ и КСБ са дарени общо осем апарата за плазмафереза. Апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.

На церемонията днес в гр. Плевен присъстваха прокурор Владимир Николов – член на УС на АПБ, следовател Цвятко Камбуров – член на КСБ и доц. д-р Цветан Луканов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" гр. Плевен.

Доц. д-р Цветан Луканов  заяви, че апаратът ще се използва за добиване на плазма за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от преливане на такава. Апаратът е с възможности и за терапевтична плазмофереза, което ще позволи за в бъдеще да бъде използван и за лечение на пациенти с редица други заболявания. Доц. Луканов посочи още, че болницата към момента не е разполагала с такава апаратура, заради което се е налагало болни в тежко състояние да бъдат транспортирани до София и Варна.

Прокурор Владимир Николов изказа благодарност към всички прокурори, следователи и съдебни служители, включили се в благотворителната кампания по инициатива на  АПБ и КСБ, с което са доказали, че са не само професионалисти, а и "хора с големи сърца". Николов изказа благодарност и към плевенските медици за техния самоотвержен труд и грижи в условията на пандемия.

Следовател Цвятко Камбуров заяви, че кампанията по набирането на средства е започнала през месец ноември 2020 година, като при необходимост ще бъде продължена, за да се осигуряват допълнителни средства за закупуването на нужните консумативи за функционирането на апаратурата.

На церемонията в гр. Стара Загора присъстваха Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора и представител на АПБ, Мария Павлова, следовател в Национална следствена служба и член на Управителния съвет на КСБ, както и Николай Нейков, завеждащ Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Стара Загора.

„Чрез дарението на апарата за плазмафереза ние искаме да бъдем съпричастни към нуждаещите се болни хора и да подкрепим медиците в битката им за спасяване на човешки живот", каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

„Приемам с голяма благодарност дарението. Този апарат е много ценен за болницата, защото е многофункционален. Може да се използва при лечението от КОВИД -19 и при други вирусни заболявания", каза проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ  „Проф.  д-р Стоян Киркович", гр. Стара Загора.